Aineisto-ohje aikakauslehti

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, noudatathan seuraavia ohjeita. Tarkistathan vielä lopuksi ennen aineistosi lähettämistä, että se vastaa pyydettyjä ominaisuuksia. Asiantuntijamme ovat apunasi, joten älä epäröi ottaa yhteyttä.

Aineisto-ohje laadukkaan aikakauslehtiaineiston valmistukseen

Painokelpoisen aineiston tiedostomuoto on PDF. Microsoft Office -ohjelmilla valmistetut tiedostot eivät ole sellaisenaan painokelpoista materiaalia. Tarkistathan, että toimittamasi aineisto on oikeassa, lopullisessa koossa, yksittäisinä sivuina. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja.

Aineistossa tulee myös olla ohjeiden mukaiset leikkausvarat. Leikkausvarojen suositus on 5 mm, minimi 3 mm. 

Kuvien resoluutio aikakauslehden painoaineistossa on 300 dpi. 

Nimeä tiedostosi selkeästi ilman erikoismerkkejä ja käytä nimeämisessä tarvittaessa alaviivaa.

Lue aikakauslehden Inkjet-ohje

Lue ohje aikakauslehden liitteistyksestä

Aineiston toimitus

Voit toimittaa aineistosi joko aineistontoimituslomakkeella tai ftp-siirtona. Tarvittavat ftp-tunnukset saat yhteyshenkilöltäsi. Käytössäsi on myös aineiston vastaanotto- ja hyväksyntäjärjestelmä WebApproval, jonka tunnukset saat omalta yhteyshenkilöltäsi. Lataa tarvittaessa WebApproval-järjestelmän käyttöohjeet.

Jos jokin aineiston toimituksessa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan: PunaMusta PrePress: puh. 010 230 8484 tai prepress.joensuu@punamusta.com

Värit ja väriprofiilit

Painokelpoisessa PDF-tiedostossa suosittelemme käyttämään PuMu_JobOptions_1.6(C)-asetusta ja säilyttämään kuvat RGB-muodossa (Adobe RGB). Neliväritöissä RGB-elementit käännetään työnkulussa painopaperin mukaan valittuun CMYK-profiiliin. Tämän vuoksi on tärkeää sisällyttää valitulle painopaperille tarkoitettu ICC-profiili mukaan PDF-tiedostoon.

Työnkulku ei tarkista kuvien ICC-profiilia eikä kuvien tai elementtien kokonaisvärimäärää, joten väriprofiilin vaihto ei poista tarvetta käsitellä RGB-kuvia painopaperin ominaisuuksien mukaisesti.

Huomioithan, että mustat leipätekstit ja muut vastaavat elementit tulee olla väriltään 100 % mustia. Älä käytä teksteissä nelivärimustaa. PunaMustan työnkulussa 100 % musta pakotetaan päällepainavaksi (overprint) ja valkoinen aukottavaksi (knockout). Mikäli haluat mustan värin aukottavaksi, käytä 99 % mustaa.

Värinhallinta

PunaMusta käyttää tuotannossaan ISO 12647-2 (2013) standardia. Alta löydät ladattavat ICC-profiilit, paperikategoriat ja CSF-tiedostot. Tarvittaessa saat lisätietoja PunaMustan yhteyshenkilöltäsi.

ICC-profiilit aineiston valmistamiseen ja vedostamiseen voit ladata tästä:
PunaMustan ICC-profiilit

Kopioi ICC-profiilit kansioon:
Mac: Macintosh HD – Library – ColorSync – Profiles
Pc: Levy (C) – Windows – System32 – spool – drivers – color

Paperikategorialistan voit ladata tästä.
CSF-tiedostot voit ladata tästä.

Jos aineistossasi on RGB-elementtejä, ne kääntyvät PunaMusta Oy:n työnkulussa tuotteen paperilaadun kohdeprofiiliin. Käännöksessä huomioidaan mahdollisesti aineiston mukana oleva input-profiili.

Tuotteen koko ja asettelut

Julkaisun koko taitossa tulee olla lopullisen tuotteen kokoinen. Julkaisun kuvat, tekstit tai muut elementit eivät saa ylittää maksimipainopinta-alaa. Tee julkaisu taittoon aukeamittain (facing pages). Lopullinen PDF-tiedosto tulee kuitenkin tehdä yksittäisinä sivuina, ei aukeamittain. Älä jätä aineistoon ylimääräisiä tyhjiä sivuja.

Leikkuuvarat eli bleedit

Aineistossa tulee olla ohjeiden mukaiset leikkuuvarat 3-5 mm, leikkuumerkkejä ei tarvita.

PDF-asetukset

Jos käytät sivunvalmistukseen InDesign-ohjelmaa, suosittelemme PDF-tiedoston valmistamista export-komennolla oheisilla asetuksilla.
Voit ladata JobOptions-tiedoston tästä.

Kuvat

Laadukkaan painojäljen varmistamiseksi kuvien resoluutio tulee olla 300 dpi. 

Tarkista aina verkosta tallennettujen kuvien koon riittävyys painokäyttöön. Vaikka kuva näyttäisi ruudulla hyvältä, sen resoluutio ei välttämättä riitä painokäyttöön. Verkkokäytössä kuvien resoluutio on usein vain 72 dpi. Varmista, että painotuotteessa käytettävän kuvan efektiivinen resoluutio on vähintään 300 dpi. Liian matalaresoluutioisista kuvista tulee painettaessa epätarkkoja.

Fontit

Suosittelemme Postscript- ja OpenType-fontteja, vältä käyttöjärjestelmän omien fonttien käyttöä. Fontit tulee olla sisällytettynä kokonaisuudessaan PDF-tiedostoon.

Tiedoston nimeäminen

Nimeä tiedostosi selkeästi ilman skandi- tai erikoismerkkejä. Tiedoston nimessä tulee olla alaviiva sivunumeron edessä, mutta nimi ei saa kuitenkaan alkaa alaviivalla. Suositeltavia nimiä ovat: tilausnumero_sivunumero.pdf tai työnnimi_sivunumero.pdf
Esimerkiksi 123456_006.pdf tai Karjalainen-07-15_006.pdf

Ota yhteyttä

Jos jokin aineiston toimituksessa askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan: PunaMusta PrePress: puh. 010 230 8484 tai prepress.joensuu@punamusta.com

Ammattilaisemme ovat apunasi tarvittaessa myös tuotteen graafisessa suunnittelussa ja painoaineistojen tuottamisessa.

Jaa

Asiantuntijamme kertoo sinulle lisää

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

Jätä meille yhteystietosi ja kerro, mistä palveluistamme haluaisit kuulla lisää. Asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä arkisin vuorokauden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Kerromme sinulle uutiskirjeessämme upeista asiakastoteutuksista ja kuulet vinkkejä, miten hyödyntää palveluitamme. Täytä sähköpostiosoitteesi ja tilaa.